Ilmoittautuminen avataan 1.6.2021.

Aika-ajon haastaja: SKB Racingin Sauli Haahtela osallistuu SM-kilpailuun

11.6.2021

Kirjoittaja:

Oliver Pellinen

SM-Pyöräily on saanut haastatteluun triathlonin puolella paljon tunnettavuutta osakseen saaneen, moninkertaisen Ironmanin, Sauli Haahtelan.

SKB Racingiä triathlonissa ja maantiepyöräilyn aika-ajossa edustava Haahtela osallistuu 18. kesäkuuta Vantaan Hakunilassa ajettaviin aika-ajon SM-kilpailuihin. Osallistuminen SM-tason kilpailuun on Haahtelalle uran toinen kerta. Ensimmäisessä SM-kisassaan – Kirkkonummella vuonna 2019 – mies voitti M40-sarjan aika-ajon suomenmestaruuden (ISM).

Haahtelalle on vuosien mittaan kertynyt vakuuttava kilpailukokemus nimenomaan triathlonin puolelta. 46-vuotias suomalainen lajihuippu pitää tähänastisen urheilu-uransa kovimpana suorituksena Lahdessa vuonna 2019 kisatun Nokian Tyres Ironman 70.3 Finlandin amatöörisarjan toista sijaa. Samassa kilpailussa mies ajoi myös amatöörien kategorian kovimman pyöräilysuorituksen. 

Tulostavoitteet korkealla

Alkukausi on miehellä sujunut triathlonin tempoharjoittelun ja kilpailutulosten valossa hienosti. Myös tulevia aika-ajon SM-kisoja silmällä pitäen Haahtelan odotukset ovat korkealla: 

”Kyllä mä sieltä mitalin siivua haaveilen. Totta kai. Mun mielestä se ois aika kova juttu, jos mä pystyisin – tavallaan lajin ulkopuolelta tulevana – haastamaan ja semmoisen tekemään”, mies avaa tavoitteitaan.

”Se siellä unelmissa on. Katsotaan miten sitten käy - onko sinä päivänä jalkaa ja pysyykö paketti kasassa”.

Haahtela myöntää kokevansa edustavansa SM-kisoissa jossain määrin myös suomalaisten triathlonistien ”skeneä” ja haluaa tämänkin takia tehdä aika-ajossa parhaansa.

Kuva © Ville Kaskivirta

Vaikka mies puhuu maantiepyöräilyn ulkopuolelta tulemisesta, hän korostaa olevansa ilman muuta myös pyöräilijä. Esimerkiksi maantiepyöräilyn Haute Route -etappikilpailuun tämä triathlonhuippu on osallistunut jo neljästi. Lisäksi treeniohjelmaan kuuluu valtavia määriä harjoittelua pyörän päällä:

”Me ajettiin juuri sunnuntaina kahdeksan hengen porukassa 280 kilometriä. Ja se oli nautintoa alusta loppuun. Ei me silloin mietitty uimista eikä juoksemista”, mies letkauttaa itseironisesti.  

Kisareitti Haahtelan ominaisuuksiin sopiva

2021 SM-kisojen aika-ajoreitin Haahtela kuvailee olevan ”brutaali”. Tästä brutaaliudesta huolimatta reitin pituuden mies arvioi sopivan hyvin tämän omaan urheilutaustaan tempon parissa. 

Vaihtelevaa voimantuottoa sekä ajonaikaista palautumista edellyttävä mäkinen profiili ei tunnu Haahtelaa hetkauttavan. Päinvastoin – mitä enemmän anaerobisia ominaisuuksia kilpailu vaatii, sitä paremmin mies on kertomansa mukaan tottunut pärjäämään: 

”Mä oon sitä mieltä, että mitä raskaampi reitti, niin sitä parempi se mulle on”.

Kilpailuun lähdetään haastajana

Pituutta Haahtelalla on 186 senttimetriä ja painoa 80 kilogrammaa. Ylämäistä osan mies joutuukin kertomansa mukaan ”runttaamaan” ylitehoilla. Tiedossa on, että näissä mäissä kevyemmillä kuskeilla on puolellaan suhteellinen etu.

Haahtelan asenne kisaamisessa onkin se, että aina lähdetään haastamaan, vaikka mukana olisi vahvempia ja parempia kanssakilpailijoita. Jokaiseen kilpailuun mennään miehen mukaan antamaan kaikki se mitä suorituskyvystä kulloisenakin päivänä irtoaa.

Kuluvalla kaudella miehen harjoittelussa on panostettu erityisesti ajoasennon aerodynamiikan parantamiseen. Triathlonissa käytössä olevasta tempopyörän ajoasennosta on siirrytty UCI-hyväksyttyyn asentoon. Nyt myös aerodynaamisuus vastaa tasoltaan miehen kovaa voimantuottoa. Hyviksi todetut muutokset ja kehitys ajamisessa nostaa Haahtelan itselleen asettamia tulosvaatimuksia.

Mies paljastaa pystyvänsä tavallisesti puskemaan tunnin kestävässä FTP-testissä noin 370 watin keskitehon. SM-aika-ajon reitillä watteja voi hyvän päivän koittaessa löytyä jopa 380. Esimerkiksi 15 kilometrin lyhyessä kisassa, tempokilpailussa, tehoa on irronnut parhaimmillaan 407 yksikköä.

Kuva © Ville Kaskivirta

”Ei puhuta Ganna-wateista kuitenkaan”, Haahtela muistuttaa, viitaten aika-ajoa ammattilaiskisoissa hallitsevaan italialaiseen Filippo Gannaan.

Valmiina kilpailuun

Hawaijilla triathlonin kuninkuustapahtumassa kilpailleen Haahtelan voidaan sanoa nähneen isoakin maailmaa. Mies toivookin nyt saavansa kilpailuun mukaan myös tiimikaverin ajaman huoltoauton. Tämänkaltaisen panostamisen toivotaan tietenkin tulevaisuudessa yleistyvän myös kotimaassa lajin sisällä.

Kisapäivän kilpailuvauhdista puhuttaessa Haahtela nostaa esiin sään vaikutuksen. Sopivissa tuuliolosuhteissa ja kuivalla kelillä voidaan SM-kisoissa odottaa vauhdin puolesta kovia tuloksia. Etenkin merkittävän sivutulen mies näkee itselleen aika-ajossa epäedulliseksi. Märällä kelillä varsinkin T-risteykset hidastavat kaikkien kuljettajien suorituksia.

Omaksi ihanteelliseksi kilpailuvauhdiksi SKB Racingin ajaja arvioi jopa yli 47 kilometriä tunnissa. Mikäli joku kisan osallistujista pystyy ajamaan yli 48 kilometrin tuntivauhtia, on tällä Haahtelan arvion mukaan erinomainen mahdollisuus voittoon.

Artikkelin kuvat: Ville Kaskivirta ©

Lue myös: