Ilmoittautuminen avataan 1.6.2021.

Akilles Green Teamin suomenmestari valmiina Vantaan SM-maantieajoon

14.6.2021

Kirjoittaja:

Oliver Pellinen

Akilles Green Teamiä kotimaassa edustava Antti-Jussi Juntunen on palannut Suomeen, ulkomailla vietetyn treeni- ja kisajakson jälkeen. Tällä hetkellä Juntunen – hallitseva maantieajon suomenmestari – valmistautuu kohti kotimaan kärkikilpailuja. Seuraavaksi edessä ovat maantieajon SM-kilpailut (18.-20.6.)

Kaiken kiireen keskelläkin mies onnistui järjestämään SM-Pyöräilyn kanssa pikaisen juttutuokion.

Kauden aloitus sujunut suomalaisella mainiosti

Uran näkökulmasta Juntunen kertoo alkukautensa ulkomailla olleen melko hyvä. Maaliskuussa mies osallistui kisoihin Sloveniassa ja Kroatiassa. ”Ne meni hyvin”, Juntunen kiteyttää oman näkökulmansa suoriutumisestaan.

Maaliskuun jälkeen merkittävä osa miehen ulkomaanjoukkueen, Ampler Development Teamin (U23), kilpailuista kuitenkin peruttiin koronan tuomien haasteiden vuoksi. Seuraava kerran joukkueena päästiin kilpailemaan vasta toukokuussa, kun suomalainen matkasi etelänaapuriin, Viroon, kisaamaan Tour of Estonialla.

Osoituksena hyvästä kunnostaan Juntunen voitti kilpailun nuorten paidan (U23) ja sijoittui kokonaiskilpailun seitsemänneksi.

”Tour of Estonia oli periaatteessa ensimmäinen kunnon kisa maaliskuun jälkeen”, Antti-Jussi kertaa kulunutta kevättä. 

Kuva: Toms Flaksis

Viron jälkeen vuorossa oli Puolassa ajettu Tour of Malopolska. Juntunen kertoo oman jalkansa olleen kisassa kuitenkin odotuksiin nähden riittämätön:

”Ei ollut mitään hirveän hyvää kulkua. En tiedä oliko sitten se, että ei ollut palautunut, vai se että se oli mäkinen kisa ja ei ollut päässyt ajamaan mäkeä pitkään aikaan”, mies analysoi kilpailun edesottamuksiaan. 

SM-kisoihin lähdetään ilman suuria tulospaineita

Tulevia SM-kisoja ja kisojen jälkeistä kautta ajatellen Antti-Jussi luottaa kuntonsa olevan edelleen kohdillaan. Myös palautumisesta on nyt huolehdittu.

SM-kilpailuihin 2020 vuoden mestari ei lataa itselleen suuria henkilökohtaisia paineita:


”Meillä on Akilleksessa aika monta tyyppiä, ketkä voi voittaa. Lähdetään ajamaan sellaista avointa kisaa ja katsotaan, kuka selviytyy parhaiten. Toivotaan, että joku Akilleksesta voittaa sen. Ei mulla sinänsä ole mitään sellaista, että itse pitäisi kaks voittoa peräkkäin saada”, Antti-Jussi toteaa.

”Tietysti voittaminen olisi kivaa, ja jos mitenkään mahdollista, niin tietysti yritän kovasti sen saavuttaa”, mies lopulta paljastaa.

Ennakkosuosikit ja kovimmat kanssakilpailijat: Akilles Green Team, IBD Cycling ja TWD Länken

SM-kisojen ennakkosuosikkeina Juntunen nostaa esille omasta joukkueestansa Ukko Peltosen, Jesper Lindahlin, Jaakko Sillankorvan, Veeti Vainion sekä Sauli Öhmanin.

Muista joukkueista kovina kanssakilpailijoina Juntunen väläyttää muun muassa IBD Cyclingin Joonas ”Joppe” Henttalan ja Anders Bäckmanin:

”Koko IBD:ssä on monta kaveria jotka voivat voittaa”, Antti-Jussi analysoi tulevia kilpailuasetelmia. 

”Sitten on myös TWD-Länken. En ole oikein tänä vuonna Länkenin toimintaa seurannut, mutta Sauli (Pietikäinen) ainakin on hyvässä kunnossa vissiin tänäkin vuonna”.

”En minä ole ikinä, missään, ajanut noin mukavaa SM-kisareittiä”

Juntunen on kiireistä huolimatta ehtinyt tutustumaan SM-kisojen reittiin myös paikan päällä. Erityisesti omiin ominaisuuksiin mies povaa reitin sopivan hienosti:

”Se on semmoinen tosi nopea ja aika tekninen. Veikkaan, että tulee olemaan aika siistiä kisata vähän isommalla porukalla siellä”, Juntunen hehkuttaa tulevia suomenmestaruuskisoja.

Reitin teknisen luonteen lisäksi Antti-Jussi on innoissaan reittiprofiilin korkeuseroista:

Kuva: Adam Illingword

”Siinä on muutamia sellaisia vähän terävämpiä nousuja. Toki lyhyitä, mutta semmoisia teräviä. Ne sopivat minulle ihan hyvin”, Juntunen jatkaa.

Paikat, joissa kilpailu Juntusen mukaan tullaan mahdollisesti ratkaisemaan, ovat kierroksen alkupäässä:

”Pari semmoista vähän jyrkempää nousua ennen Kuninkaanmäkeä. Luultavasti ne kaksi mäkeä siinä on sen kierroksen rankimmat pätkät”.

Kauden päätähtäimenä alle 23-vuotiaiden EM-kisat ja maapaikka MM-kisoissa

Heti SM-kisojen jälkeen mies lähtee ulkomaanjoukkueensa kanssa kohti Puolassa kilpailtavaa, neljä päivää kestävää, Solidarnoscin etappiajoa:


”Se on varmasti yksi välitavoite, jossa haluaa ajaa hyvin”.

”Isoimmat tavoitteet, missä toivottavasti menee hyvin, on tietysti EM- ja MM-kilpailut tänä vuonna”. 

”EM-kisoihin (U23) tuli nyt valinta – mutta MM-kilpailut (U23) on vielä vähän auki. Toivotaan, että saan maapaikan sinne ja mahdollisesti pääsen edustamaan”, Juntunen avaa kauden päätavoitteitaan SM-kisojen jälkeen.

Ensi vuosi Juntusella on tallipaikan suhteen toistaiseksi avoinna. Vaikka varmoja suunnitelmia ei vielä ole, tavoitteita ja haaveita on. Näiden tavoitteiden realisoitumisen eteen tehdään nyt käynnissä olevalla kaudella töitä. 

Nykyinen joukkue on U23-joukkue, jossa mies ei ikänsä vuoksi voi ensi kaudella enää jatkaa. Seuraavana vuonna tarkoitus olisi miehen mukaan päästä ajamaan isompaan ammattilaistalliin.

Katso suorana Vantaan SM-kisojen maantieajon N-Elite ja M-Elite -sarjojen mestaruustaistot 19. ja 20. kesäkuuta 2021 ISTV:ssä ja osoitteessa Ruutu.fi.

Lue myös: