Ilmoittautuminen avataan 1.6.2021.

HEL CX - Viides cyclocrosskausi hyvässä vauhdissa

7.10.2021

Kirjoittaja:

Yhteistyökumppanit

Viisivuotias lapsi on jo itsenäinen. Viisivuotiaille tehdään määräaikainen terveystarkastus, joten tehdäänpä sama toimenpide myös viidettä kautta elävälle HEL CX CUP:lle.

Kuva: Pasi Juntunen

HEL CX ry on perustettu 2017. Nykymuotoinen HEL CX CUP -toiminta käynnistyi kaudella 2017-2018. HEL CX CUP on HEL CX ry:n hallinnoima cyclocrossin osakilpailusarja, jonka tarkoituksena on edistää cyclocross-lajin kasvua ja tunnettuutta yhdessä osakilpailuja järjestävien pyöräilyseurojen kanssa.

Aiemmin cyclocrossia ajettiin pääkaupunkiseudulla kahden sarjan muodossa. Vanha HEL CX nojasi enemmän lajisääntöihin sekä lajinomaisempaan ratasuunnitteluun, kun taas VPCX:ssä (Väärät Polut CX) rymisteltiin kaikenlaisilla fillareilla ja täysin pöhköissä maastoissa. Järjestelykamat mahtuivat reppuun ja jäipä tilaa myös parille oluelle. 

Hauskaa oli ja molempiin sarjoihin riitti väkeä.

Kivaa oli jo siinä määrin, että järjestäytymätön toiminta alkoi natista liitoksistaan. Cyclocrossin ympärillä oli koko ajan enemmän innostusta, ja ainoa vaihtoehto kehittyä oli perustaa nykymuotoinen HEL CX CUP, jossa ryhdyttiin tekemään asioita järjestelmällisemmin. Vaikka järjestelmällisyys tarkoitti kilpailusääntöjä ja -ohjeita halusimme toiminnan olevan itsellemme hauskaa ja viihtyisää sekä kilpailijoille mahdollisimman tavoitteellista. Tällöin hyvä tunnelma välittyy osallistujille ja tapahtumat pysyvät mukavina. Pieni virallisuuskaan ei ole pahasta, kun tunnelma on kohdillaan.

HEL CX ry ei ole pyöräilyseura vaan tapahtumajärjestäjän kumppani. Jäseniä HEL CX ry:ssä on kourallinen ja pääjärjestäjäporukkaan ovat tervetulleita kaikki uudet jäsenet, jotka haluavat kehittää lajia ja osakilpailusarjaa Suomessa. Mitä HEL CX ry sitten tekee? Käytännössä HEL CX ry pyrkii standardoimaan osakilpailusarjan toiminnan niin pitkälle, että tapahtumien järjestäminen seuroille, ja miksei myös yrityksillekin, olisi helppoa ja sujuvaa.

Suurin työ järjestelyissä tehdään ennen kilpailupäivää, muta on tärkeää, että yhteistyö seurojen ja HEL CX ry:n välillä toimii läpi vuoden. HEL CX ry:n toiminta-alueena on eteläinen Suomi. Etsimme jatkuvasti uusia seuroja ja yhteistyökumppaneita järjestämään cyclocrossosakilpailuja. Viidennellä toimintakaudella uutena kilpailupaikkakuntana on Kouvola, jossa Kouvolan Pyöräilijät ry:n ennakkosuunitelmat vakuuttivat HEL CX ry:n hallituksen. Kouvolan Pyöräilijöiden suunnitelmallisuus on loistava esimerkki tapahtumajärjestelyiden organisoinnista. Jos HEL CX CUP:n ensimmäinen osakilpailu suunniteltiin pubissa, nyt käytössä ovat kausiraportit, yhteiset palaverit sekä ennakkosuunnitelmat. Tärkeää on myös, että kokeneet osakilpailujärjestäjät ovat mukana vuodesta toiseen.

HEL CX CUP:n tavoite alusta alkaen on olla kiva osakilpailusarja tekijöille, kilpailijoille ja yleisölle. Kaikkien on tärkeää mahtua samaan tapahtumaan, mutta niin, että jokainen tuntee ajavansa oman tasonsa mukaisessa lähtöryhmässä. Tavoitteellisesti ajaville on tärkeää, että osakilpailusarja koetaan mielekkääksi ja kilpailijaa kehittäväksi. HEL CX CUP:n Säännöt pohjautuvat kansaivälisen pyöräliiton, UCI:n cyclocross-lajisääntöihin siinä määrin, että lajinomainen kilpailu toteutuu parhaalla mahdollisella tavalla. Näitä ovat mm. vaatimukset kilpailuradan pituudesta (2,5-3,5km), kierrosajoista sekä radan esteistä ja toiminnallisuudesta.

Lajin elinvoimaisuuden kannalta on oleellista, että osakilpailusarjaa kehitetään joka vuosi entistä paremmaksi. Tärkeässä roolissa ovat seurat, joiden panos kehitystoimenpiteiden toteuttamiseksi ja tapahtumien onnistumiseksi on merkittävä. Kehittämistoimenpiteitä tehdään kävijäpalautteen ja järjestäjien havaintojen perusteella, jotka kauden päätteeksi koostetaan raportiksi. Myös HEL CX ry haluaa toiminnallaan varmistaa, että seurat pystyvät keskittymään tapahtumapäivän järjestelyihin. Tärkeää on myös hyvä yhteys lajiliittoon, josta olemme saaneet apua mm. televisionäkyvyyteen ja kannustusta jatkaa cyclocrossin kehittämistä. 

Toivotan kaikki lämpimästi tervetulleeksi ajamaan tai järjestämään cyclocrossia!

Tuomas, HEL CX ry, yksi puuhamiehistä.

Lue myös: