SM-Pyöräilyn haastateltavaksi on saatu vuoden 2020 maantiepyöräilyn pronssimitalisti ja kortteliajon sekä ratapyöräilyn Omniumin hallitseva suomenmestari Ida Sten.
Tuusulassa asuvan naispyöräilijän kiinnostus maantiepyöräilyn lajia kohtaan sai jo varhain sytykettä oman perheen sisältä. Stenin ollessa nuori, oli tämän isä aktiivinen maastopyöräilyn harrastaja ja isänsä jalanjäljissä Ida osallistuikin muun muassa maastopyöräilyn kuntotapahtumiin. Lopullinen palo maantiepyöräilyn puolelle Stenillä syttyi lukioikäisenä, kun koulumatkan taittamista varten hankittiin ensimmäinen maantiepyörä. Nainen itse muistelee, että aktiivinen kilpaileminen maantiepyöräilyssä jatkui lopulta noin 18-vuotiaaksi saakka.
Lukion jälkeen kilpapyöräily vaihtui korkeakouluopintoihin ja lopulta kauppatieteen maisteriopintoihin Aalto-yliopistossa. Kuuden vuoden kisatauon jälkeen Sten ajautui lajin pariin uudestaan – jälleen kerran arkipyöräilyn innoittamana.
Sten onkin jatkanut urheilu-uraansa kilpapyöräilyn parissa vuodesta 2018 lähtien:
”Sitten innostuin enemmän ja enemmän. Huomasinkin pian, että oli kämppä täynnä pyöriä. Käytännössä kaikki vapaa-aika meni sen parissa. Ja en ole hetkeäkään katunut, että olen takaisin tälle tielle löytänyt”, nyt 26-vuotias naispyöräilijä kommentoi paluutaan kilpapyöräilyn pariin.
Stenin tulevan kesän, 2021, kisakalenteri näyttää tällä hetkellä pitävän sisällään erityisesti kotimaan kilpailuita. Kesäkuun tärkeimpinä kisoina edessä ovat 13.6 ajettavat Porvoon ajot ja 18.-20.6 Vantaan Hakunilassa ajettavat maantiepyöräilyn SM-kisat. Kisakuntoa on koronavuonna lähdetty hakemaan erilaisin keinoin – erityisesti SM-kisoja silmällä pitäen. Alkukauden treenireseptiin Stenillä on kuulunut muun muassa startteja miesten lähdöissä.
Myös Porvoon ajot toimivat naispyöräilijän kisaohjelmassa hyvänä SM-kisoihin valmistavana koitoksena. Porvoon jälkeen tarvitaan kuitenkin vielä hyvä valmistelu, yhdistettynä sopivaan määrään palauttelua, ennen SM-taistoon polkaisemista.
Stenin tapauksessa urheilun lisäksi myös muun elämän – kuten esimerkiksi töiden – tuoma kuorma täytyy ottaa huomioon optimaalisen valmistautumisen suunnittelussa ja toteuttamisessa.
Sijoituksiin liittyviä tulospaineita viime vuoden pronssimitalisti ei itselleen ole SM-kisoihin toistaiseksi asettanut:
”Ne tulokset sitten tulevat omalla painollaan. Jos kaikki palaset loksahtavat kohdilleen: on hyvä kunto, hyvä päivä ja taktiset kuviot sujuvat oikein”, Sten kertoo onnistuneen suorituksen edellytyksistä.
Kuluvalta vuodelta Sten odottaa kotimaankisojen lisäksi ulkomailla ajettujen kilpailuiden mahdollistumista. Urheilullisesta näkökulmasta katsottuna naisen tavoitteena on saavuttaa sekä taktisesti, että urheilullisesti onnistuneita ajosuorituksia.
Vallitsevan koronatilanteen vuoksi ulkomailla ajettavia kilpailuja ei Stenin ohjelmaan olla vielä saatu. Ulkomailla Sten edustaa valkovenäläistä UCI Continental -tason tiimiä, Ferei CCN:ää. Kyseessä on naisen ensimmäinen kausi uudessa joukkueessa, eikä tiimin kanssa olla vielä päästy avaamaan ulkomaan kilpailukautta.
Loppukauden osalta nainen on edelleen toiveikas, ja mahdollisuus ulkomaan kisaohjelmalle on edelleen olemassa.
Kuluvana kautena Sten kilpailee vastikään kotimaan kisoissa debytoineessa Henttala Development Teamissä. Uusi maantiepyöräilyjoukkue kantaa perustajajäsenensä – moninkertaisen suomenmestarin ja kansainvälisen huippuammattilaisen – Lotta Henttalan nimeä.
”Lotta taisi heittää ilmoille sen idean, että pitäiskö vaan perustaa oma tiimi”, Sten muistelee joukkueen perustamiseen johtaneita toimintaketjuja.
Henttalan lisäksi myös Sten on yksi joukkueen perustajajäsenistä ja nainen kantaakin seuran toiminnasta vastuuta lukuisilla eri osa-alueilla, esimerkiksi yhteistyökumppanuuksien ja viestinnän parissa. Lisäksi Stenin tehtävät pitävät sisällään päivittäisten käytännönasioiden – kuten treenileirien, harjoitusten, sekä kisailmoittautumisten – järjestelyä.
”Ollaan Lotan kanssa pyöritetty koko hommaa kahdestaan. Meillä on siellä toki seuran tuki, ja jossain määrin asiantuntijuus taustalla. Mutta hyvin pitkälti se on kyllä mun ja Lotan projekti”.
”Sitten meillä on siinä myös Terhi Martikainen, joka on joukkueenjohtajana isona apuna. Tämänlainen kolmen naisen tehotiimi hommaa pyörittämässä”, Sten jatkaa.
Kiitosta jaetaan myös kuskien omille tukijoukoille, sekä kaikille muille, jotka ovat taholtaan antaneet panoksensa uuden joukkueen toimintaan.
Henttala Development Teamin konseptin voidaankin nähdä olevan raikas tuulahdus suomalaisen maantiepyöräilyn kentällä. Tuore tiimi operoi Porin Tarmon pyöräilyjaoston alaisuudessa ja joukkue on profiloitunut nimenomaan suomalaisen naispyöräilyn nuorten pyöräilijöiden uutena suunnannäyttäjänä.
Sten kertoo niin itsensä, kuin Henttala Development Teamin odottavan innolla Vantaalla 18.-20.6.2021 ajettavia SM-kilpailuja ja nimenomaan kisojen haastavana pidettyä kisareittiä. SM-kisoihin Stenin tiimi osallistuu seuransa, Porin Tarmon, edustuksena.
”On tosi siistiä päästä sinne reitille, joka on itselle aika paljon ominaisempi kuin esimerkiksi Syötteen mäkiset maastot viime vuonna”.
”En todellakaan ole mäkikuski, vaikka sitten Syötteellä ihan hyvin loppupeleissä kisat omalta osalta menikin”, Sten vertaa tulevien kisojen näyttämöä vuoden 2020 SM-kisojen reittiin.
”Sanoisin, että Vantaan reitti sopii omille ominaisuuksille paljon paremmin. Sillä tavalla kovat odotukset sekä omasta, että vielä enemmän tiimin puolesta”, vuoden 2020 pronssimitalisti täydentää.
Henttala Development Team on Stenin mukaan päässyt kevään aikana leireilemään pääasiassa pienemmissä ryhmissä. Koronapandemian aikana tärkeäksi on nähty – kaikista käytännön haasteista huolimatta – joukkueen tiivis yhteydenpito ja interaktiivisuus. Sten korostaakin, että hyvällä tunnelmalla on saatu kasvatettua luottamusta joukkueen jäsenten välillä ja tiivistettyä porukkaa.
”Sitten on kiva lähteä yhdessä kisaamaan kohti tiimin yhteisiä tavoitteita”, Sten arvioi joukkueen hyvää yhteishenkeä ja tulevan kesän kisaohjelmaa.
Yllätyksiä joukkueen kokoonpanoon ei naisen mukaan ole kisakauden seuraaviin tärkeisiin kilpailuihin tulossa. Ennen SM-kisoja joukkue pystyy toivottavasti hiomaan taktisia askelmerkkejä mestaruustaistoa varten. Toiveissa on muun muassa päästä ajamaan SM-kisojen kisareittiä harjoitusten muodossa läpi.
Kun saadaan taktiikka toimimaan, niin on varmasti kovaa kisaa odotettavissa”, Sten summaa korkean luottamuksensa joukkueen tuleviin tärkeisiin kisoihin.
Valmistuminen kauppatieteiden maisteriksi vuoden 2020 lopussa vapautti Stenin mukaan kaivattua aikaa oman urheilu-uran ja sittemmin myös tiimin asioiden hoitamiseen. Kilpaurheilun ja joukkueenjohdollisten tehtävien lisäksi Sten työskentelee kokoaikaisesti päivätyössään.
”Kyllä tämä aikamoista aikatauluttamista ja asioiden priorisointia on joka päivä”, Sten naurahtaa.
Esimerkiksi harjoittelu on ohjelmoitu lähtökohtaisesti ajankäytön maksimoimista ajatellen. Treeneistä onkin nyt viilattu ylimääräiset tunnit pois, jotta kokonaisuus pysyy järkevänä.
Tämä vuosi on Stenin mukaan ollut treenien suhteen kaikkiaan melko poikkeuksellinen:
”Yleensä on saanut mahdollisuuden lähteä talvella vähän pidemmäksikin aikaa etelään, jolloin sitten on saanut paremmin myöskin tunteja kasaan. Tänä vuonna melkeinpä kaikki treenit tuli tehtyä sisällä trainerillä”, Sten taustoittaa harjoitusvastuksen päällä poljettua peruskuntokautta.
”Jotenkin on oppinut suhtautumaan siihen, että tuntimäärä ei ole kaikki kaikessa”, Sten jatkaa.
Kisakauden kynnyksellä Stenin viikoittaiset treenitunnit pyörän päällä liikkuvatkin huippupyöräilijälle melko maltillisissa lukemissa, vaihdellen alle kymmenestä tunnista viiteentoista tuntiin viikkoa kohden. Talven jäljiltä treenituntien määrää on tässä vaiheessa vuotta vähennetty ja tehotreenejä on puolestaan lisätty. Vaikka kokonaiskuormitus ei ole tappiin asti viritetty, on tavoitteisiin päästy ja kunnossa on saavutettu kehitystä kohti kisakautta.
Sten korostaa myös sitä, että treeneissä täytyy huomioida nimenomaan kilpailujen luonne. Suomessa kisat ovat usein pituudeltaan lyhyempiä ja vain harvat naisten kilpailut kestävät pitkälti yli kaksi tuntia. Lisäksi Sten ottaa harjoittelussa huomioon toisen lajinsa – ratapyöräilyn – asettamat vaatimukset. Ratapyöräilyn ja maantiepyöräilyn Sten näkee tukevan toisiaan hyvin:
”Jokaiselle maantiekuskille tekisi todella hyvää treenata ja kisata radalla”.
”Sieltä tulee ja kehittyy sellaiset ominaisuudet, mitä pelkästään maantiepyöräilytreenissä on vaikea saada”, ratapyöräilyn Omniumin suomenmestari jatkaa.
Intohimo suurimpana eteenpäin vievänä voimana
Stenillä ei varsinaisesti ole urheilullista päätavoitetta, jonka tämä haluaisi nostaa esille. Sitä vastoin nainen korostaa rakastavansa ennen kaikkea sekä lajia, että treenaamista. Ennen kaikkea intohimon Sten näkee olevan mahdollisen kehityksen tärkein edellytys.
”Teen tätä niin pitkään kuin mä tästä nautin, ja sitten katotaan mihin se johtaa”, mestaripyöräilijä taustoittaa motiivejaan.
Tulevaisuudessa Sten toivoisi, että maantiepyöräily kokisi kotimaisen urheilun kentällä niin paljon nostetta, että laji olisi varteenotettava kestävyysurheilulaji esimerkiksi hiihdon rinnalla. Maantiepyöräilyn harrastamiseen nainen näkee Suomessa olevan jo ennestään hienot ulkoiset puitteet.
Suomalaiselle nuorelle lupaukselle täytyy Stenin mukaan olla olemassa hyvät tukiverkostot, jotta ulkomaille voidaan joskus päästä tavoittelemaan ammattilaisuutta. Ulkoisten tukiverkostojen merkitys pätee Stenin mukaan erityisesti tilanteessa, jossa nuoren pyöräilijän perheessä tai lähipiirissä ei ole aiempaa kilpapyöräilyn traditiota. Juuri tämänkaltaisessa tilanteessa esimerkiksi Henttala Development Teamin kaltainen toimija voi tulevaisuudessa osoittaa merkityksensä osana pyöräilijän tukiverkoston ja yhteisöllisyyden rakentumista.
”Itselle toi kokonaiskuva ja isompi merkitys tässä koko hommassa on kyllä se, että pystyy omalta osalta lajin tulevaisuuteen panostamaan”, Sten selventää motiivejaan lajin parissa toimimiseen.
”Sitä kautta tulee siihen omaankin tekemiseen uutta intoa ja iloa. Kyllä se on enemmän se yleinen rakkaus lajiin, mikä vie minua eteenpäin – minne se sitten viekään”.