Ilmoittautuminen avataan 1.6.2021.

KahVelo & HEL CX

19.10.2021

Kirjoittaja:

Yhteistyökumppanit

Artikkelin kuvat © Mirja Priha ja Ilse Paetau

Kaikki alkoi viisi vuotta sitten kahvin kaipuusta, kun Mirja ja Matti Priha katselivat tyttärensä Aliisan ensimmäistä cyclocross-kisaa Helsingin Tapanilassa. Hauska tapahtuma, joka olisi vielä mukavampi, jos jostain saisi kupillisen kahvia.

Jo samana syksynä Mirja ja Ilse Paetau polkivat yhden laatikkopyörän Simonkylään Stangan isännöimään kisaan, mukanaan muutama termoksellinen kahvia ja pientä purtavaa. Liikkuva kahvila KahVelo oli perustettu vähän aikaisemmin, sen juuret olivat niin ikään pyöräilyharrastuksessa. Päivä ulkona pyöräilyn parissa tuntui luontevalta.

KahVelo Oy on mikroyritys, jossa työtä tekevät sen osakkaat. Osakassopimuksen mukaisesti yritys ei maksa osakkaille työstä palkkaa eikä osinkoa mahdollisesta voitosta. Varoja käytetään yrityksen kehittämiseen, tapahtumien tukemiseen ja lahjoituksiin hyväntekeväisyyteen, mm Unicefille. HELCX kisoissa olemme aina tarjonneet junnuille kisamehun ja talkooväelle ruoan.

Kuluneen viiden vuoden aikana sekä HELCX että KahVelo ovat kasvaneet. Laatikkopyörä on vaihtunut teltaksi, pöydiksi ja vuokra-autoksi, kaasukeitin induktiolevyksi ja haudekattilaksi. 

Tavoitteena on ollut luoda ulkoilmatapahtuma, jossa voisi sateisenakin päivänä viettää aikaa ja viihtyä, tavoittaa polkupyöräilyn sietämättömän keveyden. Erityisesti cyclocrossaajia varten olemme ostaneet mm belgialaisen vohveliraudan, ovathan lajin juuret benelux-alueella, jossa myös vohvelikulttuuri kukoistaa. Ja mikä olisi ihanampaa kuin lämpöisen vohvelin tuoksu kuulaassa tai kosteassa syysilmassa.

Koska osakilpailuissa on luonnollisesti paljon samoja ihmisiä, pyrimme  tarjoamaan heille vaihtelevia makuja ja tuotteita. Yritämme huomioida myös erilaiset ruokavaliot, meillä on mm aina jotakin vegaanista ja gluteenittomista aineista valmistettua. Käytämme mahdollisuuksien mukaan kotimaisia, laadukkaita raaka-aineita, osan kasviksista kasvatamme edelleen omilla kasvimailla ja keräämme myös  metsän satoa. Jos käytämme lihaa, ostamme sen suoraan tiloilta, joiden toiminnan tunnemme. Kehittelemme kaiken aikaa uusia tuotteita, mutta ei KahVeloa ilman superpähkinää, jo klassikoksi muodostunutta suolapähkinä-suklaabrowniamme. 

Tapahtumia ei ole ilman talkooväkeä. Yhdessä asiakkaidemme kanssa olemme voineet tarjota jokaisen osakilpailun talkooväelle maksuttoman lämpöisen keiton ja kahvia, jotka osaltaan auttavat jaksamaan pitkän päivän radan pystytyksestä aina sen purkuun asti illan jo hämärtyessä. 

Koska KahVelo on harrastus, johon käytämme vapaa-aikaamme, teemme tavallisesti keikan kerran kuukaudessa. Tästä HELCX monen peräkkäisen viikonlopun sarjana tekee poikkeuksen ja laittaa meidänkin turnauskestävyyden kovalle koetukselle. Ruokalistan ja prosessin suunnittelu, hankinnat, tuotteiden valmistus, pitkä päivän kahvelointi, astioiden ja välineiden pesu sekä viranomaisyhteistyö eri kunnissa ovat koko viikon mittainen työ. Kauden jälkeen pidämmekin hetken taukoa ja kieltäydymme kohteliaasti mm pikkujoulutarjoiluista. 

Selvisimme yhdessä jopa koronasyksystä 2020, mistä olemme hyvin ylpeitä. Koko kauden tiskillä ollut koronavilkku ei vilkkunut kertaakaan ja asiakkaat jaksoivat kärsivällisesti jonottaa, kun edes santsikahvia tai maitotilkkaa ei saanut annostella omin käsin.

Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin! 

Lue myös: