Ilmoittautuminen avataan 1.6.2021.

Tapahtumanjohtajan terveiset

20.5.2021

Kirjoittaja:

Oliver Pellinen

Jääkiekkoilija Teemu Ramstedt – tutummin Ramu – on yleensä totuttu näkemään suomalaisissa kiekkokaukaloissa, joiden kokeneimpiin pelaajiin huippukiekkoilija kuuluu. Ramstedt on ammattiurheilun ohella toiminut vuosien ajan myös Suomen Jääkiekkoilijat -etujärjestön (SJRY) hallituksen jäsenenä ja varapuheenjohtajana. Vuoden 2020 lopussa mies valittiin yhdistyksen nykyiseksi puheenjohtajaksi. 

Tällä hetkellä Ramstedtin tehtäviin kuuluu Vantaalla kesäkuussa ajettavien maantiepyöräilyn SM-kilpailujen tapahtumanjohtajana toiminen. Kisoja järjestävässä työryhmässä on edustettuna kolme pyöräilyseuraa; Hyvinkään Pyöräilijät, Korson Kaiku sekä Ramstedtin edustama IBD Cycling, jonka hallituksen puheenjohtajan tehtäviä mies itse hoitaa. 

Vaikuttaakin siltä, että Ramu kiinnostuu ja ohjautuu herkästi työskentelemään järjestöpuolen tehtävissä, joissa usein peräänkuulutetaan myös vapaaehtoisuutta. Urheilujärjestöissä työskentelyn mielekkyydestä, taustalla vaikuttavasta ajattelusta ja toimintaan kannustavista asioista Ramstedtilta kysyttäessä vastaus vaikuttaa selkeältä. Miestä eteenpäin vieviä kannustimia ovat muun muassa halu ”vaikuttaa asioihin, uudistaa ja tehdä asioita eri tavalla”. ”Ne on ehkä ne jutut”, Ramstedt toteaa. ”Sitten ehkä vähän kliseinen, mutta semmoisten omien intohimojen parissa pääsee tekemään juttuja. Pyöräily nyt siitä on hyvä esimerkki, että kyse on puhtaasti vapaaehtoishommista. Sitä suuremmalla syyllä pitää olla intohimoa siihen tekemiseen”, Ramstedt täydentää motiivejaan kilpapyöräilyn parissa työskentelyä kohtaan. 

Vuoden 2021 maantiepyöräilyn SM-kilpailujen järjestämiseen IBD Cycling ja seuran puheenjohtaja Ramstedt tarttuivat hyvän yhteistyömahdollisuuden tarjouduttua. Pasi Juntunen – Korson Kaiun pyöräilyjaoston puheenjohtaja ja tulevien SM-kisojen kilpailujohtaja – soitti ja tiedusteli IBD:n halukkuutta lähteä mukaan järjestämään vuoden 2020 kisoja yhdessä Harri Syrjän ja Hyvinkään Pyöräilijöiden kanssa. Näin löytyi kolmen seuran yhteistyö, jossa sitouduttiin toteuttamaan tulevat maantiepyöräilyn kansalliset mestaruuskilpailut. 

Tärkeäksi päätöstä tehdessä Ramstedt koki sen, että kisoja ei tarvitse lähteä järjestämään pelkästään yhden seuran voimin. Taustalla vaikuttaa nimenomaan jo kertaalleen mainittu yhteistyö. Se että järjestelyissä pystytään tekemään seurojenvälistä työtä, kantaa toivottavasti myös hedelmää: ”Silloin uskon, että saadaan paljon hienommat kilpailut aikaiseksi”, Ramstedt täydentää päätöksen taustoja. 

Mestaruuskilpailut eivät ole viimeisinä vuosina näkyneet Ramun mielestä riittävästi. Mies haluaakin olla antamassa panoksensa, kun lajin ympärille voidaan luoda viimeaikaisesta poikkeavaa kisa- ja tapahtumakulttuuria. Ennen kaikkea Ramstedt haluaa olla nostamassa maantiepyöräilyn kansallisten mestaruuskilpailujen arvoa – niin oman lajin sisällä, kuin muidenkin suomalaisten urheilutapahtumien joukossa. ”Siihen itsellä on halu vaikuttaa”, IBD Cyclingin puheenjohtaja jatkaa.

Ramstedtia haastateltaessa vahvistuu käsitys siitä, että nyt tarkoituksena on luoda näkyvyydeltään aiempaa suurempi tapahtuma. Yhtenä vuoden 2021 kisojen kantavista teemoista on Ramun mukaan ollut yleisön saavutettavuuden parantaminen: ” Isona tavoitteena on se, että kilpailut näkyvät eri puolilla sosiaalista mediaa ja mediaa”. Erityisesti SM-kisojen livelähetyksen sisältöön ja tapahtuman kokonaisnäkyvyyteen panostetaan nyt Ramstedtin mukaan aiempia vuosia enemmän.

Kisojen kokonaisvaltaisista järjestelyistä puhuttaessa nousee esille kilpailijoiden turvallisuudesta huolehtiminen: ”Se on isona osana meidän tavoitteita, siitä puolesta me ei haluta tinkiä”, Ramstedt kertoo kisojen työryhmän suhtautumisesta turvallisuuteen.

Ramu ei ole omien sanojensa mukaan ollut aiemmin vetovastuussa vastaavan mittakaavan pyöräilytapahtumassa. Maantiepyöräilykilpailujen järjestämiseen liittyvä työ ei kuitenkaan tule tuoreelle tapahtumanjohtajalle uutena aluevaltauksena. Ramu on aiemmin ollut mukana järjestämässä muun muassa pienempiä viikkokilpailuja, eli Bianchi-cupin osakilpailuja. 

SM-kilpailuihin ja vastaavan luokan tapahtumiin Ramstedt on osallistunut lukuisia kertoja esimerkiksi joukkueenjohtajan roolissa. Kilpailullista perspektiiviä mieheltä löytyy erilaisista pyöräily- ja triathlontapahtumista. Lisäksi jo vuosikymmeniä kestänyt kiinnostus kotimaisten ja ulkomaisten maantiepyöräilytapahtumien seuraamiseen on antanut miehelle varmasti paljon näkemyksiä. Eri kokoluokkien kilpailuja mies on seurannut niin etänä kuin paikan päällä. Ramstedt myöntää istuneensa jopa ranskalaisen WorldTour -tason FDJ ja sveitsiläisen I AM Cyclingin huoltoautoissa, suuren ympäriajon etapeilla.

Ramun mukaan tapahtuman onnistuneessa toteuttamisessa keskeistä on se, että vastuualueet on jaettu järjestäjäseurojen toimijoiden vahvuuksien mukaan: ”Tosi tärkeätä on se, että tässä on tiimissä mukana useita hyviä toimijoita, jotka ovat aikaisemmin olleet järjestämässä isoja pyöräkisoja”. Tästä esimerkkinä Teemu mainitsee muun muassa kilpailujohtajana toimivan Pasi Juntusen.

Vuoden 2021 SM-kisojen suunnittelussa keskeistä on Ramstedtin mukaan ollut löytää sijainti, joka tarjoaisi urheilullisesti hyvän kilpailun ja riittävän haastavan reitin. Toisena tavoitteena on viedä kamppailu suomenmestaruuksista sekä yleisön, että kilpailijoiden kannalta katsottuna ideaalin sijaintiin: 

Vantaa on paikkana meille hyvä. Se on ensinnäkin kaupunki, jossa on paljon ihmisiä. Lisäksi se on pääkaupunkiseutua, jolloin se on lähellä isoa osaa kilpailijoita ja yleisöä. Vantaalta löytyy myös riittävän haastavia reittipaikkoja. Kuten tässäkin kohtaa Hakunilan ja Kuusijärven alueet, joilla pääkaupunkiseutulaiset pyöräilijät pyöräilevät ihan lenkkiäkin.

Ramstedtin kertoman mukaan Vantaa vaikuttaakin SM-kilpailujen moninaiset tarpeet hyvin täyttävältä tapahtumaympäristöltä. ”Meille vantaalaisena seurana on luontevaa järjestää (SM-kilpailut) Vantaalla. Tikkurila on iso osa kehittyvää Vantaata. Se, että saadaan kunniastartti lähetettyä sieltä, on tietysti hieno juttu tälle kokonaisuudelle”, mies jatkaa kilpailupaikasta ja Vantaan kaupungista kertoessaan.

Tulevien SM-kisojen alueella järjestetään säännöllisesti myös muita kilpailuja – esimerkiksi Vantaan Triathlon ja Pepen tempo, joka on hyvinkin legendaarisena pidetty viikoittainen aika-ajokisa. Vaikka Ramstedtin johtama IBD Cycling ei ole aiemmin ollut järjestämässä maantiepyöräilyn SM-kilpailuja, niin vuosi 2021 ei kuitenkaan ole ensimmäinen kerta, kun mestaruuskamppailu järjestetään Vantaalla. Vuonna 2015 kilpailujen tapahtumapaikkana toimi Länsi-Vantaa – kuluvana vuonna kilpaillaan idässä. 

Yleisön aktivointiin ja osallistamiseen – erityisesti etänä – on vuoden 2021 maantiepyöräilyn suomenmestaruuskisoissa panostettu eri tavalla aiempiin vuosiin verrattuna. Tapahtuman laadukas livelähetys on tuoreelle tapahtumanjohtajalle tärkeä osa onnistunutta kokonaisuutta: ”Tarkoitus on se nimenomaan, että kaikilla olisi mahdollisuus katsoa livestriimiä – ISTV:n (Ilta-Sanomat) ja Ruudun (Ruutu.fi) kautta. Se on meille ykkösjuttu, että me voidaan palvella etänä ihmisiä”, Ramstedt kertoo järjestämisessä huomioiduista prioriteeteista.

Vuonna 2021 tapahtumia suunniteltaessa vastuulliset järjestäjätahot seuraavat tiiviisti myös koronatilanteen kehitystä. Ramstedt painottaakin SM-kilpailujen järjestelyistä puhuttaessa nykyisen pandemian huomioimista: ”Koronaturvallisuus tullaan tietenkin ottamaan huomioon viranomaisten ohjeistuksen mukaisesti”, Paikan päällä seuraamisen, yli 14 kilometrin mittaisen kisareitin varrella, tapahtumanjohtaja arvioi turvalliseksi tavaksi nauttia ulkoilmantapahtuman kisatunnelmasta: ”Reitin varrella ihmiset pystyvät hyvinkin väljästi pitämään riittäviä turvavälejä”. Lisäksi kilpailukeskuksessa, Vantaan Hakunilassa, on Ramstedtin mukaan mahdollista seurata tapahtumaa. Mies kuitenkin korostaa, että vaikka tapahtumien pyöriminen on hänelle ja lajille hyvin tärkeää, niin tulevien maantiepyöräilyn SM-kilpailujen toteuttamiseen liittyen päätöksiä tehdään yhteistyössä tartuntatautilääkärin kanssa.

Maantiepyöräilyn SM-kilpailut 2021 järjestetään Vantaan Hakunilassa 18.-20. kesäkuuta. Aika-ajon mestaruudesta kisataan perjantaina 18.6, naisten maantieajon suomenmestaruus ratkeaa lauantaina 19.6 ja miesten maantieajon suomenmestaruus sunnuntaina 20.6.

Lue myös: